Urmărește-mă și pe Facebook!

marți, 5 mai 2009

Sa vezi Roma si sa (nu) mori! (partea intai)

Dupa cum stiti, ne-am luat o meritata si asteptata vacanta, dupa agitatia maxima din ultimele doua luni cu proiectul Bride Parade. Rux si Valentin sunt "divini" pentru ideea de a pleca la Roma. Ieri a fost ziua lui Valentin de nastere, ca atare au zis sa dam o fuga pana aici, aproape, la Roma, sa-l sarbatorim. Iac-asa!

Buuuuun... pai sa incep atunci. In primul rand, titlul nu e la misto. Sa vezi Roma si sa mori (de placere, de incantare, de bucurie) si sa nu mori, ca s-o mai vezi o data! Ei, da! Am vazut si eu poze, filme, am citit despre una si alta, dar cand esti acolo, realizezi ce inseamna totul cu adevarat.

Am iesit din statia de metrou si - bang! - m-a lovit Colosseum-ul. Am ramas cu gura cascata. La propriu. Apoi am intrat in el si m-a impresionat profund. Rux citea din carte, eu si Valentin fotografiam/filmam, Dani era in vacanta. Cred ca a pus mana de doua ori pe aparat. O data l-a tinut pe al lui Valentin. :) In acest stadion intrau 30.000 oameni si puteau fi evacuati in 10 minute. Niciun alt stadion modern nu se ridica la nivelul Colosseum-ului, vechi de aproape 2.000 ani. (foto 1)

Apoi am mers pe bulevardul principal, spre Columna lui Traian. Care, intre noi fie vorba, e un gen de obelisc ca oricare altul. Adica e plin de obeliscuri peste tot, in toata Roma. Mai intri intr-o piata, mai dai de-un obelisc si de-o fantana.

Alaturi, in schimb, este un palat incredibil, construit la inceputul secolului 20, Vittorio Emmanuele. Un mare castel din marmura alba, cu multi cai si calareti supra-dimensionati. Foarte frumos! (foto 2)

Langa acesta, o piata proiectata de Michelangelo, gandita in asa fel incat sa nu ti se ingusteze orizontul, asa ca este trapezoidala. Baiat destept nenea Michelangelo! Si cu o gramada de calitati.

Apoi am coborat spre Pantheon, o constructie monumentala, cu o cupola imensa, prin care trecea soarele. Cu un diametru de 43,5 metri - echivalentul distantei dintre sandalele si torta Statuii Libertatii - domul Pantheon-ului a ramas pana in secolul 15 cea mai mare constructie de acest tip din lume. Construcţia este o emisfera perfecta, avand inaltimea si diametrul egale intre ele. (foto 3)

Ne-am continuat drumul catre Piazza di Spagna, o piata frumusica cu o fantana arteziana, multe scari si niste azalee incredibile, fucsia la culoare. (foto 4)

Am ajuns in locul pe care doream sa il vad neaparat - Fontana di Trevi. Ei, da, dragii mei, trebuie sa fiti acolo ca sa intelegeti ce am simtit eu! In primul rand, habar nu aveam ca aceasta fantana este, de fapt, latimea unei cladiri. Adica ea, fantana, este intr-o cladire. Si tot ea, fantana, este absolut INCREDIBILA. Mare, frumoasa, plina de elemente vizuale puternice, care exprima forta si putere. (foto 5)

Mi-a mai placut si o alta piata, Piazza Navona, cu trei fantani arteziene, dintre care doar una mergea. Langa ea am si mancat. Scump, doamna, scump, dar am mancat cu Rux o inghetata cu frisca si fructe de si acum salivez la ea. Aia n-a mai contat cat a costat, hehe!

Ultimul popas a fost Piazza di Populo, o piata populara, unde se tin multe concerte, dar total neinteresanta pentru mine. Pentru baieti, in schimb, a fost o fericire maxima.


Asta a fost ziua de vineri: 2 ore de somn joi spre vineri, plecat la ora 4 a.m. de acasa, la 6.30 cu avionul si apoi la 18.07 cu trenul catre Campo di Carne, unde sta mama lui Valentin. La 45 km. de Roma.

Obositor, asta e sigur! Dar cu o incarcatura psihica imensa si cu o bucurie in suflet ce nu se poate descrie.

Maine, stay tuned, vine si partea a doua!
A, vreti si fotografii??? Uooookei, va pun cateva!









Citeste si partea a doua, aici.

5 comentarii:

Lala spunea...

Ce frumos !!!!

Elle spunea...

sa va fie de bine! foarte frumos! imi doresc sa ajung si eu acolo .. acum, 'om vedea cand ..

Rami spunea...

Minunat!!!!!
Minunate si pozele!

Anonim spunea...

Cam asa am descoperit si eu Roma, pornind cu Colosseum-ul ... tot asa, iesind din metrou si trezindu-ma cu el in fata! Tam-nesam. Am ramas muta. Nu imi inchipuiam asa Roma, cu istoria atit de "accesibila" noua, si nici cu atit frumos atit de tangibil.
Am stat o saptamina, am vazut multe si la plecare as fi luat-o de la capat ... Mi-am luat in schimb 2 carti: una de bucate, una despre Oras ... M-as intoarce in fiecare zi acolo!

Unknown spunea...

@ Lala - multumesc!

@ Elle - sa ne fie, sa ne fie, mai vrem!!! Cand aveti de gand sa plecati acolo, sa ma anunti! :)

@ Ramona - multumesc mult!

@ Anonim - eu mi-am luat "Dolce Vita" de la Dior, se pune? Hahaha! Lasand gluma la o parte, cred ca intelegi perfect ce am descris eu, pentru ca ai fost acolo.